Heel spijtig dat ik ...
Manuela zo laat ben tegengekomen. Zij is voor mij de enige persoon in mijn leven die weet wat zingen is en er les over kan geven. Heb heel mijn leven zanglessen gevolgd maar zij is de enige die mij heeft laten begrijpen hoe het wel moet. Wat niet in één jaar gebeurd , vooral geduld , van zowel de zanger als de lerares , wat bij Manuela geen enkel probleem is. Het is een eer om deze techniek van de grote zangers te mogen leren ! Bedankt Manuela   Nathalie Van de Voorde, Brussel

Na het conservatorium...
zocht ik een docent waarmee het 'klikte' op het menselijke vlak, en die vakinhoudelijk mij verder kon brengen. In jou vond en vind ik een docente die met een ruime dosis geduld, precisie op het technische vlak, en een zeer bijzondere diagnostische gave om te kern van het zangtechnische probleem te lokaliseren!
In de les nemen we steeds zoveel tijd als nodig is, zodat ik het vrijwel altijd wegga met een gevoel dat ik het geleerde ook daadwerkelijk thuis kan reproduceren, omdat ik het niet alleen begrijp, en heb gevoeld in mijn lichaam, maar vooral ook omdat ik de benodigde spieren precies kan 'richten' als het ware.
Zingen is nu geen intuïtieve toevalstreffer meer, maar voor mijn gevoel kan ik nu mijn lichaam steeds meer zo besturen, dat wat ik wil aan interpretatie mogelijk is. Het is een heerlijk gevoel om zo als het ware 'boven de materie' te kunnen staan, en steeds minder te hoeven worstelen met de muzikale uitdagingen van de partituur :-)
Verder maak ik er natuurlijk niet zo veel gebruik van in acties, maar je kent de markt, weet wat er van een zanger gevraagd wordt en je durft dat reële beeld neer te zetten. Ik hou er persoonlijk erg van dat je geen verbitterde doemverhalen hebt (je wil niet weten hoeveel zangdocenten die wel hebben), of mij een wortel voorhoudt niet niet haalbaar is. Je laat de keuze bij mij, maar legt wel heel helder en (nogmaals) reëel neer wat jij ziet aan mogelijkheden, en wat daarvoor gedaan moet worden.
En daarnaast ben je natuurlijk persoonlijk een hele lieve, empathische, humoristische, maar zeker ook doelgerichte dame!
Er hadden natuurlijk nog veel meer complimenten kunnen staan, over kennis van stemvak, psychisch inzicht, begeleiden van professionals van allerlei niveaus, carrièreplanning- en begeleiding, openheid, gezelligheid, het gevoel daadwerkelijk welkom te zijn, gastvrijheid tot 24-uurs verblijf aan toe....   Eva Wiersma, Gouda www.evawiersma.com

Bij Manuela heb ik ...
geleerd dat alles in verbinding staat. Ten eerste de adem met de resonans. Deze verbinding moet zeer genuanceerd in balans worden gehouden. Daarnaast de verbinding tussen de verschillende toonhoogten en tussen alle klinkers en medeklinkers, die nodig is voor een perfect legato. En tot slot ook de verbinding tussen techniek, muzikale expressie, de interpretatie van het personage dat je zingt en het acteren.
Manuela heeft ook een ongelofelijk goede sensitiviteit voor spanningen en blokkades in het lichaam van de leerling. Op korte termijn heeft dit tot gevolg dat ik aan het einde van een les bij Manuela meer ontspannen ben en meer energie heb dan aan het begin. Meer hardnekkige blokkades worden op de langere termijn met eindeloos geduld weg gewerkt. Als alles in verbinding staat en de stem vrij kan klinken door een lichaam waar de spierspanning enkel daar zit waar hij hoort te zitten, blijkt er een enorme hoeveelheid energie en aandacht over te zijn, die geheel ten goede kan komen aan het musiceren.   Marijn Zwitserlood, bariton, Utrecht
www.marijnzwitserlood.com

Manuela is in staat...
om je het alpha en omega bij te brengen op zangtechnisch, muzikaal en psychologisch gebied op een buitengewoon bekwame manier en met veel geduld. Een oprechte aanrader!   Jeannette Bakker, sopraan, Brussel