De sopraan Manuela Ochakovski is van oorsprong Roemeense. Zij studeerde cum laude af aan de muziekacademie in Iasi (Roemenië). Aansluitend op haar studie was zij van 1986 tot 1991 als operazangeres verbonden aan de staatsopera van Timisoara (Roemenië) waar ze onder andere de 'Königin der Nacht', 'Gilda', 'Olympia' en 'Rosina' zong. Gedurende deze periode werd zij veelvuldig uitgenodigd door de belangrijkste Roemeense symfonieorkesten voor galaconcerten en tv-optredens.

In de beide daaropvolgende seizoenen zong ze als gast bij de Städtischen Bühnen in Regensburg de rollen 'Gilda' en 'Lucia di Lammermoor'. Van 1993 tot en met augustus 2000 was zij verbonden aan het Oldenburgischen Staatstheater waar zij een omvangrijk repertoire opbouwde met onder andere de rol van Sophie (Der Rosenkavalier, regie Brigitte Fassbender) en Rosina (Il Barbiere di Siviglia, met Dietrich Henschel als Figaro).

Zij behaalde een groot succes in de wereldpremiere 'An den schönen blauen Donau' van Franz Hummel (Dirigent Peter Kuhn, Regie H. Lukas-Kindermann) in Dortmund en twee premieres in Stuttgart met de Stuttgarter Philharmonie (Dirigent Lothar Zagrosek).

In Frankfurt am Main trad zij op als gast in 'Die Wände' van Adriana Hölszky (Dirigent Berhard Kontarsky, Regie Hans Hollmann).

Zij vervulde in het seizoen 2001-2002 in het Staatstheater Hannover één van de hoofdrollen in de opzienbarende wereldpremiere van ‘Europeras I-V’ van John Cage (Dirigent Johannes Harneit, Regie Nigel Lowery). In 2002 was zij als soliste geëngageerd bij de Zeitgenössische Oper Berlin, als Isolde in ‘Le Vin herbé’ van Frank Martin.

Manuela Ochakovski werkt nauw samen met de komponisten H.J. Hespos, Adriana Hölszky en Violeta Dinescu.

Vele concerttourneeën voerden haar naar Italië, de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk, België, Luxemburg en Nederland. Gastoptredens en concerten werden geboekt in Regensburg, Trier, Lübeck, Dortmund, Rostock, Weingarten, Stuttgart, Aken, Frankfurt am Main en Berlijn. Er zijn verscheidene radio-opnamen gemaakt van Manuela Ochakovski's vertolking van de muziek van H.J. Hespos bij de Südwestfunk en Radio Bremen.

Naast haar carrière als uitvoerend musicus is Manuela Ochakovski al vanaf 1986 actief als zangpedagoge. Met haar zangstudio ‘il Portamento’ groeit zij langzaamaan naar een internationale reputatie. Behalve uit Nederland hebben ook zangers uit België, Engeland, Zwitserland en Canada hun weg naar ‘il Portamento’ gevonden. Een aantal van hen is inmiddels werkzaam als solist op (inter)nationale podia.